ביטוח משכנתא – השוואת מחירים של חברות הביטוח

המשכנתא נחשבת להלוואה הנפוצה ביותר. בסוף שנת 2022 היו בישראל כמיליון משכנתאות, ומאז המספרים רק עלו. כל מי שלוקח משכנתא, מחויב לרכוש גם ביטוח משכנתא שהפרמיה עבורו תגיע קרוב לוודאי לעשרות אלפי שקלים ויותר עם השנים.

ממה מורכב ביטוח המשכנתא? מה משפיע על העלויות שלו? למה חשוב לשים לב כשלוקחים ביטוח משכנתא? מה קורה במקרים שבהם חברות הביטוח מסרבות לבטח את הלווים? איך לחסוך בביטוח המשכנתא ולמה חשוב לבדוק את החזרי המשכנתא מעת לעת? אם יש לכם משכנתא ואתם מעוניינים לשלם עבור ביטוח משכנתא מחיר מופחת, המאמר הזה הוא בדיוק בשבילכם.

ביטוח משכנתא - מטלטלים את שוק הדירות

המשבר בשוק ההון העולמי בשנת  2007 והעובדה כי דירה מהווה צורך בסיסי של מרבית האוכלוסייה בישראל, גרמו לרבים לבחור למשוך את כספם ממניות, אגרות חוב וכל אפשרות הקשורה אל השוק הפיננסי ולהשקיעו ברכישת נכסים.

כתוצאה מהביקוש הגדול לדירות חלה האמרה במחירי הדירות ורבים גילו קושי בהמצאת סכומי הכסף לקניית הדירה. הפתרון למצב זה הוצע על ידי הבנקים באמצעות הלוואת משכנתא. כיוון שלרוב מדובר בסכום הלוואה גדול לטווח ארוך כל לווה נדרש על ידי הבנק לשעבד את הנכס עד תום ההחזר של ההלוואה. במקרים בהם סכום הלוואה עולה על 30,000 ₪ , הלווה מחויב לרכוש ביטוח משכנתא אשר מבטיח לבנק כי במקרה של פטירה או נזקים למבנה הדירה, יהיה מי שישלם את סכום ההלוואה, קרי, חברת הביטוח.

נכון לשנת 2012, כ- 70% אחוזים מאוכלוסיית ישראל הם בעלי דירות, כך שלפחות 50% אחוז לקחו או ייקחו הלוואת משכנתא וידרשו לרכוש ביטוח משכנתא בכדי למזער את הסיכון של הבנק כי סכום ההלוואה שניתן לא יוחזר אליו.

ממה מורכב ביטוח משכנתא

ביטוח המשכנתא נועד לשלם את סכום המשכנתא שנותר, במקרה שנוטלי ההלוואה לא יוכלו להמשיך ולשלם אותם. התשלום יתבצע, כמובן, אך ורק אם הסיבה להפסקת התשלומים מפורטת בפוליסת הביטוח.

כמו כן, ביטוח המשכנתא אמור לכסות את הסכומים שיידרשו לתיקונים או לבניית הנכס מחדש, במקרה של הרס הנכס או פגיעה אנושה בו. דוגמה טובה למצב כזה הוא הבניין שקרס בחולון בתאריך 12.09.2021, לאחר שפונה מהדיירים. על מנת שיוכל למלא את הייעוד שלו, ביטוח המשכנתא מורכב משני סכומים:

ביטוח חיים למשכנתא: ביטוח חיים למשכנתא נועד לכסות את החזרי המשכנתא, אם אחד הלווים הולך לעולמו לפני תום ההחזרים. גובה הפרמיה מושפע מכמה גורמים, כפי שיפורט בהמשך. ביטוח החיים ישולם אך ורק אם הלווים עמדו בתנאי ההחזר, ואם המוות או הפסקת החזרי המשכנתא נגרמו כתוצאה מסיבה שמפורטת בפוליסת הביטוח. הסכום שתשלם חברת הביטוח לא יהיה גבוה מסך העלויות שנותרו לתשלום. כיוון שכך, אף שהפרמיה נותרת בעינה או אף גדלה עם הזמן, הסכום הסופי שתשלם חברת הביטוח הולך וקטן בכל חודש שעובר.

ביטוח מבנה: החלק השני של ביטוח המשכנתא הוא ביטוח מבנה. מדובר בסכום שאמור לכסות את החזר עלויות התיקון או הבנייה מחדש, אם המבנה יינזק באופן שלא יוכל עוד לשרת את הרוכשים ולשמש למגורים. באופן יחסי, מדובר בחלק היותר קטן מהחזרי המשכנתא. כמו כן, חשוב לשים לב שהביטוח כולל את מחיר בניית המבנה מחדש, ולא את מחיר הקרקע.

ביטוח תיקונים: ביטוח המבנה כולל ביטוח תיקונים, למקרה של תקלות נפוצות כמו תקלות בצנרת ואחרות. חשוב לבדוק מהן דרישות הביטוח, ומיהם בעלי המקצוע שיבצעו את התיקון. ככל שהאפשרות לפנייה לבעל מקצוע רחבה יותר, כך יהיה קל יותר לבצע תיקון במקרה הצורך.

מה משפיע על עלות ביטוח משכנתא

התשובה לשאלה כמה עולה ביטוח משכנתא מורכבת מכמה גורמים, שלא בהכרח תלויים אלה באלה. להלן הגורמים המשפיעים על עלות ביטוח המשכנתא:

  • מחיר הנכס: מחיר הנכס בעת הרכישה הוא גורם מרכזי המשפיע על עלות ביטוח המשכנתא. ככל שמחיר הנכס גבוה יותר, כך עלויות הביטוח תהיינה גבוהות יותר באופן יחסי.
  • אורך חיי המשכנתא: גם אורך חיי המשכנתא, שזה בעצם מספר תשלומי ההחזר שהרוכשים התחייבו להם, משפיע על עלות ביטוח המשכנתא. ככל שמספר ההחזרים גבוה יותר, כך עלות ביטוח המשכנתא תהיה גבוהה יותר.
  • הגיל של הרוכשים: גם הגיל של הרוכשים הוא גורם משמעותי. ככל שהלווים צעירים יותר, כך הפרמיה תהיה נמוכה יותר. הרציונל מאחורי הקביעה הזאת היא שלווים צעירים הם בריאים וחזקים יותר, והסיכויים שלהם להישאר בחיים עד לפירעון מלא של המשכנתא הם גבוהים יותר. 
  • המצב הבריאותי של הרוכשים: לפני הקמת ביטוח משכנתא, מתבצע הליך חיתום כמו בכל פוליסת ביטוח אחרת. בהליך זה מתברר מצבם הבריאותי של הלווים, וחברת הביטוח מעריכה את הסיכויים שלהם לעמוד בהחזרי המשכנתא. ככל שהמצב הבריאותי בעת נטילת המשכנתא טוב יותר, כך הפרמיה תהיה נמוכה יותר. אם מבקש הבקשה חולה במחלה מקצרת חיים, חברת הביטוח עלולה שלא להסכים לבטח את אותו רוכש. 

 

הפרמיה של ביטוח המשכנתא מתנהגת בערך כמו המשכנתא עצמה – בשנים הראשונות היא נמצאת בעליה מתמדת, ועם הזמן מתחילה לרדת. לעומת זאת הקרן של המשכנתא נמצאת בירידה מתמדת, ובוודאי כשעוברת מעל למחצית תקופת ההחזר.

ביטוח משכנתא - בנק או חברת ביטוח

הדילמה המרכזית של רבים מהלווים היא האם לרכוש ביטוח משכנתא באמצעות הבנק או ישירות דרך אחת מחברות הביטוח. עד שנת 1997 לבנקים היה מונופול בתחום הלוואות המשכנתא וכל ביטוחי המשכנתא נעשו באמצעותם. בתחילת שנות התשעים חברות הביטוח קיבלו היתר להציע לציבור הצרכנים משכנתאות והמצב השתנה.

כיום, אין עדיפות מסוימת לבנק או לחברת הביטוח והפרמטרים אשר צריכים להשפיע על קבלת ההחלטה הם המחיר והכיסויים הניתנים לכם במסגרת הפוליסה. התחרות הבלתי פוסקת בין הבנקים לחברות הביטוח מולידה מדי שנה מסלולים שונים של ביטוחי משכנתאות במחירים אטרקטיביים הכוללים כיסויים שונים. ההמלצה היא לבדוק מה הם הכיסויים הנדרשים לכם, מהי הפרמיה הנדרשת מכם ומה הן הכוכביות והאותיות הקטנות הרשומות בתחתית החוזה ומציינות את הסייגים וההגבלות של הביטוח.
 
להלן, דוגמא למסלולים שונים של ביטוחי משכנתא מבנה וחיים המוצעים על ידי חברות הביטוח. המחירים משתנים ועל כן אין אנו לוקחים אחריות על הנתונים המצוינים בטבלה זו.

נתונים סוג ביטוח מגדל מנורה פניקס
ביטוח ליחיד, גיל 40, מעשן, גודל דירה 100 מ"ר. הלוואת משכנתא: 100,000 ₪

ביטוח דירה למשכנתא
501,000 ₪

מסלול עד הגג צד ג' 500 אלף ש"ח, נזקי צנרת ורעידות אדמה השתתפות עצמית: 521 ₪. מחיר: 885 ₪
מסלול רימון לדירה צד ג' 500 אלף ש"ח, נזקי צנרת ורעידות אדמה השתתפות עצמית: 547 ₪. מחיר: 1032 ₪
מסלול הבית שלי צד ג' 500 אלף ש"ח, נזקי צנרת ורעידות אדמה השתתפות עצמית:500 ₪. מחיר: 813 ₪
אותם נתונים ביטוח חיים בגובה 99,000 ₪
מסלול מגדל פרמיה משתנה 17 ₪ לחודש (סך הביטוח 4873 ₪ )
מסלול מנורה, פרמיה משתנה 20 ₪ לחודש (סך הביטוח 6294 ₪ )
מסלול פניקס, פרמיה משתנה 18 ₪ לחודש (סך הביטוח 5305 ₪ )
מסלול פרמיה משתנה. ביטוח חיים 96 אלף ₪, ביטוח מבנה 501,000 ₪ כולל צנרת, צד ג' ורעידות אדמה
ביטוח משכנתא חיים+מבנה
65 ₪ לחודש סך הביטוח: 33,129 ₪
73 ₪ לחודש סך הביטוח: 37,400 ₪
82 ₪ לחודש סך הביטוח: 40,009 ₪

למה חשוב לשים לב כשרוכשים ביטוח משכנתא

בראש וראשונה, חשוב לבצע בעת רכישת ביטוח משכנתא השוואת מחירים אמיתית ונכונה. חשוב לקבל הצעת מחיר מכמה חברות מוכרות, כאשר הצעת המחיר מבוססת על נתונים זהים שסופקו לחברת הביטוח. הנתונים הללו כוללים את סכום המשכנתא, אורך חיי המשכנתא וכן את תנאי המשכנתא – ריביות ומסלולי ההלוואה.

כמו כן, החברה המבטחת חייבת להכיר את הערכת עלות המבנה שסופקה על ידי השמאי. זאת, על מנת לגבש את ההערכה באשר לעלות המבנה. נוסף על האמור לעיל, יש להעניק תשומת לב לדברים הבאים:

  • ביטוח מבנה למשכנתא: כאמור, ביטוח המבנה מותאם לערך המבנה המוערך. עם זאת, חשוב לבדוק האם ביטוח המבנה כולל את הקרקע. אם הקרקע לא כלולה, כפי שנהוג בדרך כלל, כדאי לבדוק מה התוספת שתידרש על מנת להוסיף את ערך הקרקע. החישוב הוא פשוט – במקרה של הרס המבנה, ביטוח משכנתא שכולל את ערך הקרקע, יממן לבעל הנכס סכום שיאפשר לו לקנות דירה אחרת.
  • סעיפי ביטוח: חשוב שביטוח המבנה יכלול מגון רחב של פגיעות. כדאי לבדוק שהוא מבוטח מפני רעידת אדמה או שריפה או אירוע קיצוני כדוגמת צונאמי, למבנים על חוף הים.
  • חיתום המשכנתא: חשוב למסור לחברה המבטחת גם נתונים מדויקים באשר לבריאות של המבוטחים. חשוב שהנתונים הללו יימסרו באופן זהה לכל חברת הביטוח, על מנת שיקבלו הצעת שאפשר להשוות אותה בקלות.
  • תשלום במקרה מוות: חשוב לוודא שבמקרה מוות של אחד הלווים, תשולם כל יתרת המשכנתא ולא יהיה מצב בו הלווה השני ימשיך לשלם. בכל מקרה מוות, ביטוח המשכנתא אמור לכסות את כל יתרת התשלום שנותרה. 
  • בדיקה תקופתית של הפרמיה: חשוב מאד לבדוק את גרף העלייה של ביטוח המשכנתא. רבים מבצעים השוואה של ההחזרים בזמן לקיחת ההלוואה, אבל לא שמים לב לעליות שתתרחשנה בהמשך. חבל, כיוון שמדובר בעלויות גבוהות  שמצטברות, ולא יהיה החזר על פרמיה גבוהה ששולמה. הפרמיה גבוהה מדיי? פנו לחברת הביטוח. אם זה לא עובד, אפשר פשוט לעשות ביטוח משכנתא במקום אחר. 

 

בנוסף, ובלי קשר לשאלה כמה עולה ביטוח משכנתא, ממש מומלץ לעשות ביטוח לתכולת הדירה, שיאפשר להצטייד ברכוש חדש במקרה של פגיעה ממשית בנכס או ברכוש שהבעלים שלו צברו עם השנים. כמו כן, כדאי לבדוק את החברות השונות על פי מדד השירות, המתפרסם מעת לעת באתרים ייעודיים.

איך לחסוך בביטוח משכנתא

החיסכון הראשוני והחשוב ביותר בעלויות הוא, כאמור, באמצעות השוואת ביטוח משכנתא בעת רכישת הביטוח. עם זאת, יש עוד כמה דברים שכדאי לעשות:

1. לבדוק מעת לעת את עלויות הביטוח, ולוודא שהן אינן מגיעות לסכומים אסטרונומיים. אם הסכומים עולים בהתמדה, כדאי לחפש חברה אחרת או לפנות לחברה המבטחת לקבלת הצעת ביטוח חדשה.

2. בדיקה בחברות אחרות: זאת לא בושה לקבל מעת לעת הצעות מחברות ביטוח שונות לבחינת תשלומי המשכנתא שלכם. מאד יכול להיות שתקבלו הצעה זולה יותר.

3. חיתום: כשאתם בוחנים הצעה חדש, אתם צריכים לקחת בחשבון שתצטרכו לחתום על הצהרת בריאות חדשה. בדרך כלל זאת לא בעיה. עם זאת, אם חלה הרעה במצב הבריאותי שלכם, כדאי לבדוק אם הצהרת הבריאות החדשה לא תעלה את הפרמיה שאתם משלמים בצורה משמעותית.

משכנתא למוגבלים עם נכות מקצרת חיים

מי שהוגדר בעל מוגבלות מקצרת חיים – בעיה פיזיולוגית או מחלה חס וחלילה, יהיה מנוע קרוב לוודאי מקבלת ביטוח משכנתא ויתקל בסירוב בחברת הביטוח. במקרה כזה, יש כמה פתרונות:

  • רכישת ביטוח חיים למשכנתא בבנק: לפעמים הבנקים עשויים לתת לרוכשים מרחב גדול יותר מבחינה בריאותית. זה לא בהכרח נכון תמיד, אבל שווה לבדוק את זה.
  • החתמת ערבים: אפשר להחתים ערבים, בדיוק כפי שהיה נהוג לפני שביטוח המשכנתא בא לעולם.
  • קבלת סיוע מהמדינה: במקרה של מוגבלות מקצרת חיים, ניתן לקבל סיוע מהמדינה במימון עלות הביטוח, שתהיה קרוב לוודאי גבוהה יחסית. הסיוע מתקבל דרך משרד השיכון, ובתנאי השלווה עומד בכל התנאים המוגדרים לקבלת הסיוע.

אם יש לך עניין ברכישת ביטוח משכנתא איכותי בעלות תחרותית, זה בהחלט המקום הנכון עבורך. המחשבון שלנו לביטוח המשכנתא יכול לתת לך מושג על עלויות ביטוח רצויות, כך שהשוואת המחירים שלך תהיה מתאימה למצירות. כדאי ליצור קשר כעת ולעשו צעד ראשון לקראת ביטוח משכנתא בתנאים הטובים ביותר.

ביטוח משכנתא- בדיקת האותיות הקטנות

בדיקת הסייגים, ההגבלות וההתחייבות שלכם כלפי חברת הביטוח היא חובה טרם חתימתכם על הפוליסה.

  • בדיקה- יש לבדוק את המחיר הכולל של הפוליסה ואת כל הכיסויים המוצעים בה ולוודא כי כל הכיסויים רלוונטיים לכם. ישנן פעמים רבות בהן חברות הביטוח או הבנקים משרבבים כיסויים נוספים לפוליסה (בהם אין לכם צורך), אשר מייקרים את המחיר של הפוליסה.

  • השתתפות עצמית- יש לבדוק מה גובה ההשתתפות העצמית והאם ניתן להגדיל אותה על מנת שהעלות של הביטוח תהיה זולה יותר.

  • נזילות חיצוניות, שברים ועוד- וודאו כי הביטוח מכסה גם מצבים של נזילות חיצוניות. במקרים של רכישת דירה ישנה חשוב מאוד לכלול כיסויים אלו בביטוח מבנה של הפוליסה.

  • שיפוי- בחירה של תיקון הנזק על ידי בעל מקצוע מטעם חברת הביטוח או מטעם המבוטח.

  • דירה ריקה- האם הפוליסה כוללת כיסוי ביטוחי של דירה ריקה (מעל לחודשיים ימים).

  • תביעות- אם תבעתם את חברת הביטוח בעבר, האם בפוליסה מצוינת תוספת מחיר.

  • ביטול- יש לקרוא היטב את תנאי ביטול הפוליסה ולראות האם הם מתאימים לכם.

על הכותב

צחי גולן מנחם

צחי גולן מנחם

סוכן ביטוח כבר למעלה מ10 שנים, עבדתי בחברת הראל ובסוכנויות פרטיות. תעודת מתכנן פיננסי ובעל תואר שני במנהל עסקים.

מחפשים איש מקצוע אשר יסביר לכם הכל אודות פוליסת ביטוח משכנתא וימנע מכם הפתעות לא נעימות לאחר החתימה ובמקרים בהם אתם צריכים לתבוע את חברת הביטוח? תשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם